Calatorii, Generale

Lacul Retba – minunea roz a Senegalului

Dacă vă decideți să vizitați Senegal, asigurați-vă că aveți timp să vedeți minunea reală a acestui loc. Lacul roz Retba este situat la numai 30 km de capitala țării, orașul Dakar. Numele rezervorului a fost dat de oamenii din Wolof care trăiesc în Senegal și sunt principalul grup etnic de aici. Principala caracteristică a lacului este apa sa unică.

Dacă te uiți la lac de departe, se pare că în fața ta e un castron uriaș de căpșuni și cremă. Zona este impresionanta, pentru ca ajunge la 3  . Dar, în același timp, adâncimea rezervorului este destul de mică, până la 3 metri.

Odată, acest lac era o lagună care lega cu oceanul doar un canal mic. De-a lungul timpului, surful atlantic, care a spălat nisipul timp de mai mulți ani, a acoperit complet canalul. După un timp, laguna a devenit un lac unic de sare. Datorită secetelor destul de grave care au lovit Senegalul în anii 70 ai secolului trecut, lacul a devenit foarte puțin adânc. Acest lucru a cauzat apariția apei din rezervor cu nuanța roz.

Culoarea sa unică a apărut datorită cianobacteriilor, care trăiesc în număr mare în apele lacului Retba. Aceste microorganisme antice au apărut pe suprafața Pământului cu mai bine de trei miliarde de ani în urmă. Un fapt interesant este faptul că nimeni nu locuiește în bazinul de sare, cu excepția cianobacteriilor. Acest lucru se datorează unei concentrații destul de ridicate de sare (de 1,5 ori mai mare decât în ​​Marea Moartă). Acesta este motivul pentru care turiștii iubesc să înoate în apele din Retba, unde este foarte dificil să se înece.

Pe parcursul anului, culoarea rezervorului poate varia de la roz deschis la maro deschis. Depinde de vreme, de vânt, de nor. De exemplu, dacă vântul este prea puternic, cianobacteriile încep să producă mai multă enzimă, astfel încât apa devine mai strălucitoare.

Acest punct de reper local este situat pe coasta de nord-est a Peninsulei Capului Verde, la sud de care se află Dakar. Pe linia de coastă de doi kilometri a rezervorului puteți vedea un număr imens de bărci mici de lemn. Aici nu prindeți pește. Singura activitate a populației locale este extracția de sare. Din acest motiv, în fiecare an, adâncimea lacului este în continuă creștere. Cu numai 20 de ani în urmă, minerii puteau intra în apă până la talie, iar astăzi trebuie să folosească bărci.

Dacă ajungeți la lac dimineața, puteți vedea zeci de locuitori (majoritatea bărbați) care iau echipamentul necesar și se duc în mijlocul iazului, de unde se scoate mineralul cu lopeți. Pentru a preveni corodarea pielii, cei care intra in apa se ung cu unt de shea.

Pentru turistii din jurul acestui loc interesant au fost construite cateva hoteluri unde se pot odihni in siguranta. Activitatea preferată a călătorilor este plimbarea liniștită de-a lungul lacului Retba în barci. În plus, puteți să mergeti cu un jeep în jurul iazului, să cumpărați suveniruri unice sau să faceți poze cu aceasta minune unică a naturii.

Lasă un răspuns